divendres, 24 de març del 2017

KARMATEET: MÉS ENLLÀ DE TOTA INFLUÈNCIA...


   
                          

Quan el qui viu a fons la pràctica continuada del raja ioga arriba a un estat interior que el manté plenament més enllà de la influència de les accions i amb tots els comptes kàrmics saldats, hom diu que és un karmateet, en el llenguatge hindi.  Assolir aquest estat, no és tant senzill com "anar a casa de la vostre tia" (fet familiar molt usual a Índia) com diria Prajapita Brahma*, sinó que cal molta observança, paciència i treball interior, partint d'una determinació i força de voluntat molt conscients.
No ser influenciat per les accions és, doncs, assolir una estabilitat interna infrangible, és a dir, que no es pot trencar.  Gràcies a això puc afrontar qualsevol situació o circumstància que em presenti la vida, d'una manera equilibrada, que em capacita per donar la millor resposta objectiva, tant pels altres com per mi mateix.   Des d'aquesta estabilitat no m'identifico, no m'aferro, ja no sóc reactiu, perquè he après a viure de dins cap a fora i no a l'inrevés. He après el poder de la introversió, que em permet entrar al meu propi interior, si cal, en qüestió de segons, això em fa reflexiu i anul·la en mi tota possibilitat de "reaccionar" o "rebotar" inconscientment, davant l'eventualitat que estigui vivint. 

                                                       


L'equilibri o l'estabilitat interna propis els porta, el coneixement o l'estudi d'això que en diem pensament positiu.  I de l'altre la incorporació en la vida quotidiana de la meditació raja ioga.  És evident que hi ha altres aspectes que s'han d'unir en un tot amb aquests dos que he esmentat suara, com per exemple, l'alimentació, el concepte de servei o compartir.  Però pel comentari d'ara, amb els dos primers en tenim prou per començar. 
Dins el que és el raja ioga hi ha el concepte del que en diem pensament positiu amb l'estudi del qual hom pot aprendre, des d'aquesta perspectiva que, abans que res, som ànimes que funcionem en aquest àmbit tridimensional mitjançant un vehicle o cos físic.  Cal tenir sempre en compte que qui ho viu i ho decideix absolutament tot és l'ànima que cadascú és, tot i que el cos o vehicle físic, ho reflecteix.   
La ment, l'intel·lecte i la personalitat (sanskars en sànscrit) son les tres facultats de l'ànima.  Així tenim que el cervell és un magnífic processador biològic que, com la resta del cos, està a la disposició de l'ànima. 

                                                       


El fet que sigui l'ànima la que ho viu i ho decideix tot, és un dels aspectes que majoritàriament la humanitat te oblidat, creient-se que qui ho viu i ho decideix tot és el cos a través del cervell.  D'aquest aspecte en diem "consciència física o de cos".  Amb tot, ara hom te l'oportunitat de recuperar la memòria perduda de que tant mateix "som ànimes" i aquesta és la nostre "única i veritable identitat".  D'això en diem"la consciència de l'ànima".
Així, el nom del meu cos físic, no és el nom de l'ànima que sóc, sinó el del meu paper o rol, o personalitat d'aquesta etapa existencial en concret.  En cada "etapa existencial" he tingut un nom diferent, sempre en funció del meu gènere -masculí o femení-, i en funció del paper o rol que he hagut de jugar.  D'altra banda, jo, com a ànima, no tinc gènere o sexe: això és una exclusiva dels cossos físics que he anat adoptant.
En el "Curs de Pensament Positiu" que desenvolupem hom aprèn  a conèixer l'ànima i les seves tres facultats (ment, intel·lecte i personalitat) i, com aquestes facultats, si treballen coordinades, equilibren l'ànima i també el cos físic. 


Hom aprèn a conèixer també les "qualitats intrínseques de l'ànima" -pau, amor, veritat, felicitat i poder- que també estan en la base de la majoria de les virtuts, i que hom fa emergir, a mida que en te coneixement, se'n adona i ho va incorporant en les relacions del dia a dia, etc.   
També ens farem pràctics en la introversió que és la capacitat d'interioritzar-se, be que sigui per meditar, o per cercar uns segons de recolliment per tal de donar una resposta o solució
La meditació raja ioga és la "meditació de la ment", per això diem que no és el cos el que medita, sinó l'ànima.  I no calen "obligatòriament" assanes orientals, ni posicions complicades per millor meditar.  Només cal una cadira que permeti l'esquena dreta per una bona respiració i cames i braços (i la resta del cos) relaxats. El cos ha d'estar tranquil, (no adormit) i no "molestar" a partir de la interiorització.  Tothom pot practicar raja ioga.
Per parlar dels "comptes kàrmics" cercarem un altre moment, però si que es pot assenyalar que per "saldar" comptes kàrmics cal tenir més treball efectuat i una experiència més dilatada, tant en la meditació com en l'auto-observança d'un mateix.   Però, en canvi, si que podem estar més enllà de la influència de les accions per, de mica en mica, acostar-nos a l'estat karmateet.
*Prajapita Brahma és el Fundador de la Universitat Espiritual Mundial Brahma Kumaris.

                                                                             




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada